2013’te 120 dönüm alan üzerine inşa edilen ve tam 109 depoda 100 milyon tarihi belgeyi barındıran merkez ‘tarih mirası’ olarak tüm ihtişamıyla araştırmacıları ve tarihe ilgi duyanları konuk ediyor. Külliye, 6 asırlık Osmanlı dönemiyle ilgili ortaya atılan iftira ve yanlış bilinen detaylar için resmi evraklar yoluyla gerçeklerle yüzleşme imkanı da sunuyor.
Devlet Arşivleri Başkanlığı Dış İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Başkanı Cevat Ekici’nin rehberliğinde Osmanlı tarihinin korunduğu binayı gezen SABAH ekibi, yüksek güvenlik tedbirleriyle saklanan belgelerin olduğu depoya girdi. Cevat Ekici, “Osmanlı Devleti’nin dağılmasından sonra ortaya çıkmış yaklaşık 30 civarında devletin 400 yıllık tarihlerini buradan anlayabilmek ve yazabilmek mümkün. Buradaki belgelerimiz yan yana koyulduğunda yaklaşık 130 kilometre bir raf uzunluğunu kaplıyor. Açık raf sistemi kullanıyoruz bütün emniyet tedbirleri, yangın tedbirleri ve doğal afetlere karşı tedbirler hepsi bir arada bulunuyor” ifadelerini kullandı.
SABAH, Osmanlı Arşivi Külliyesi’nde | Video
YANLIŞ BİLİNENLER İÇİN GERÇEKLERLE YÜZLEŞME FIRSATI
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri bünyesinde açılan Osmanlı Arşivi Külliyesi 2013 yılında hizmete girdi. 120 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen külliyede 109 tane depo var. Depolarda 24 saat ısı ve nem değerleri sabit tutuluyor. 600 yıl süren Osmanlı Devleti hakkında ortaya atılan iftira ve yanlış bilinen bilgilere ışık tutacak yayın ve belgelerle dolu bu merkez, dünyanın dört bir yanından araştırmacılara gerçeklerle yüzleşme imkanı tanıyor.
BURADAKİ BELGELER 130 KİLOMETRE UZUNLUĞA ERİŞİYOR
Külliye hakkında bilgi veren Devlet Arşivleri Başkanlığı Dış İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Başkanı Cevat Ekici; “Osmanlı Devleti’nin dağılmasından sonra ortaya çıkmış yaklaşık 30 civarında devletin 400 yıllık tarihlerini buradan anlayabilmek ve yazabilmek mümkün. Buradaki belgelerimiz yan yana koyulduğunda yaklaşık 130 kilometre bir raf uzunluğunu kaplıyor. Açık raf sistemi kullanıyoruz bütün emniyet tedbirleri, yangın tedbirleri ve doğal afetlere karşı tedbirler hepsi bir arada bulunuyor” ifadelerini kullandı.
HER YIL 50 İLE 60 BİN ARASINDA BELGENİN ONARIMI TAMAMLANIYOR
Ekici sözlerini şöyle sürdürdü, “Belgelerin halka ulaştırılması için dijitalleştirilme ve belgelerin sayısallaştırılması çok önemli. Böylece belgeler hem daha iyi korunmuş oluyor hem de erişim sayısını arttırmış oluyoruz. Tabi bunun için de fiziki mekanlar çok önemli. Buraya taşınmamızla beraber dijitalleşmede büyük bir mesafe aldık şuan da yaklaşık 70 milyon dijital görüntümüz var ve bu belgelerin tamamına internet üzerinden ücretsiz erişebiliyorsunuz. 10 milyon civarında belge sırayla onarılıyor her yıl 50 ile 60 bin arasında belgenin onarımı tamamlanıyor, 50 civarında personel de onarım işini yapıyor.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
26 Nisan 2025SPOR
26 Nisan 2025GÜNDEM
26 Nisan 2025SPOR
26 Nisan 2025SPOR
26 Nisan 2025GÜNDEM
26 Nisan 2025GÜNDEM
26 Nisan 2025